Jak zwykle przepis z bloga niezastąpionej Dorotus. (pozwalam sobie zacytować przepis i sposób przyrządzenia)
Składniki: na około 60 rurek (każda 7 cm długości):
- pół kilo mąki
- 25 dag masła
- 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
- szczypta soli
Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz