Trochę nie w porę ale przepis dodaję by przed kolejnymi świętami nie szukać znów tego przepisu.Przepis zaczerpnięty z Książki Siostry Anastazji.
Składniki:
- 0,5 kg miodu (połowa sztucznego, połowa prawdziwego)
- 0,5 kg margaryny
- 0,5 kg cukru kryształu
- 6 żółtek
- 4 jajka
- 1 łyżka sody
- 1 proszek do pieczenia
- 1 łyżka kakao (dałam 2)
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 2 kg mąki
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka z całymi jajami i pozostałe składniki, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Zagnieść ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowywać i wycinać kształty pierniczków. Przepis nie podaje ani grubości pierniczków ani temp i czasu pieczenia więc podaje wg mojego sposobu wykonania. Wałkowałam na ok 0,5 cm, temp pieczenia to 180 stopni a czas mniej więcej 9-10 minut.
Witrażyki na choinkę ( w otwór pierniczka wkładamy połówkę kolorowej landrynki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz