wtorek, 30 kwietnia 2013

muffinowy i ...pierniczki świąteczne

Trochę nie w porę ale przepis dodaję by przed kolejnymi świętami nie szukać znów tego przepisu.Przepis zaczerpnięty z Książki Siostry Anastazji.




Składniki:
  • 0,5 kg miodu (połowa sztucznego, połowa prawdziwego)
  • 0,5 kg margaryny
  • 0,5 kg cukru kryształu
  • 6 żółtek
  • 4 jajka
  • 1 łyżka sody
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (dałam 2)
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 2 kg mąki
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka z całymi jajami i pozostałe składniki, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Zagnieść ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowywać i wycinać kształty pierniczków. Przepis nie podaje ani grubości pierniczków ani temp i czasu pieczenia więc podaje wg mojego sposobu wykonania. Wałkowałam na ok 0,5 cm, temp pieczenia to 180 stopni a czas mniej więcej 9-10 minut.




Witrażyki na choinkę ( w otwór pierniczka wkładamy połówkę kolorowej landrynki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz