Przepyszne, mocno kakaowe. Idealne do kawy.
- 50 g mąki
- 25 g kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 25 g miękkiego masła
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
- cukier puder - do obtoczenia
Wszystkie składniki wymiksowałam na gesta lecz klejącą masę i umieściłam na poł godziny w zamrażarce. Formowałam ciasteczka nabierając ciasto łyżeczką i obtaczałam grubo w cukrze pudrze. Podczas pieczenia jednej porcji ciastek ciastoponownie włożyłam do zamrażarki. Temperatura piekarnika dośc wysoka - ok 200 stopni. Czas pieczenia zależny od piekarnika - w granicach 10- 15 minut.
Serdecznie polecam !! :)
te popękane ciasteczka to moje ulubione! moja przyjaciólka takie piecze :-)
OdpowiedzUsuń