poniedziałek, 29 kwietnia 2013

muffinowy i ...rogale z masą makową

Tym razem rogale...ale nie z dżemem a z masą makową , która zachomikowana z okresu świątecznego czekała w szafce na swoją kolej.




Składniki: 


  • 325 ml mleka
  • 50 dag maki
  • łyżka majonezu
  • 5 dag margaryny
  • 5 dag cukru
  • szczypta soli
  • 5 dag drożdży świeżych
  • masa makowa
Z mleka, odrobiny mąki, cukru i drożdży robimy rozczyn i odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną rosnąć. Gdy podwoją swoją objętość dodajemy pozostałą część mąki, szczyptę soli, mleka i cukru. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Potem dodajemy letnią rozpuszczoną margarynę i ponownie zagniatamy. Gdy jest gładkie i nie klei się do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce by urosło.

Na koniec gdy ciasto wyrośnie pozostaje nam jedynie uformować rogale. Przed pieczeniem smaruję je - zółtkiem zmieszanym z 2 łyżkami mleka. Piekę w 180 stopniach przez około 20 minut.





Z podanych składników otrzymałam 14 średniej wielkości rogalików. Pysznych rogalików!! Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz