poniedziałek, 29 kwietnia 2013

muffinowy i ...babka cytrynowa

Skoro cytryny to babka cyrynowa, która pierwotnie miała być ciastem cytrynowym. przepis znaleziony na wielu blogach.Jest pyszna i wilgotna.




Składniki:
  • kostka margaryny
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok) 
Lukier:
  • cukier puder
  • sok z jednej cytryny
Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku ciąglę miksując, gdy masa będzie już puszysta i gladka dosypujemy po odrobinie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową a na koniec wyciśnięty sok.

Przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki, chyba że posiadamy jak w naszym przypadku formę silikonową gdzie smarowanie jest zbędne.
Nasza babka powstała z 1,5 porcji i 3 cytryn, przez co jest wilgotna i jeszcze bardziej orzeźwiająca.


Naprawdę polecamy.

1 komentarz:

  1. Mam slabosc do ciast, a ta babka wyglada oblednie. No i sama nigdy nie pieklam babki. Chyba czas na zakup formy !

    OdpowiedzUsuń