Skoro cytryny to babka cyrynowa, która pierwotnie miała być ciastem cytrynowym. przepis znaleziony na wielu blogach.Jest pyszna i wilgotna.
Składniki:
- kostka margaryny
- szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
Lukier:
- cukier puder
- sok z jednej cytryny
Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku ciąglę miksując, gdy masa będzie już puszysta i gladka dosypujemy po odrobinie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową a na koniec wyciśnięty sok.
Przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki, chyba że posiadamy jak w naszym przypadku formę silikonową gdzie smarowanie jest zbędne.
Nasza babka powstała z 1,5 porcji i 3 cytryn, przez co jest wilgotna i jeszcze bardziej orzeźwiająca.
Naprawdę polecamy.
Mam slabosc do ciast, a ta babka wyglada oblednie. No i sama nigdy nie pieklam babki. Chyba czas na zakup formy !
OdpowiedzUsuń