Razowe...to brzmi tak zdrowo, prawie dietetycznie ;) no właśnie... prawie. Jednak od czasu do czasu zdecydowanie warto zgrzeszyć. Zrobiłam z podwójnej porcji, i taki przepis przedstawiam tutaj, a zamiast rozpuszczonej czekolady zrobiłam własną polewę czekoladową.
Składniki:
- 180 g miękkiego masła ( u mnie margaryna)
- 120 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki otrębów (nie miałam, dodałam więcej mąki)
- 1 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie pół na pół pszenna razowa i żytnia razowa)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- + rozpuszczona czekolada do maczania ciastek, bądź dowolna polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
- zmiksować margarynę z cukrem
- dodać roztrzepane jajka
- wsypać resztę składników zmieszanych ze sobą i wyrobić na gładką masę , gdy dosypałam składniki miksowałam juz tylko chwilę a później ciasto wyrobilam łyżką drewnianą i reką
- formować małe kulki które następnie spłaszczamy widelcem
- pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut
- ostudzone ciastka zanurzamy w płynnej czekoladzie i pozostawiamy do zastygnięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz